Ευλογιά των πιθήκων: Παγκόσμια ανησυχία για τον ιό - Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ
Εντείνεται η ανησυχία για την ευλογιά των πιθήκων καθώς οι χώρες η μία μετά την άλλη ανακοινώνουν τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων, με τον ΠΟΥ να ανακοινώνει έκτακτη συνεδρίαση. Ο προβληματισμός πλέον είναι διάχυτος και στις τέσσερις ηπείρους, αφού, μετά την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, κρούσματα της σπάνιας νόσου ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή και η Αυστραλία.
Συνολικά στην Ευρώπη, περισσότερα από 100 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, αναφέρθηκαν αυτή την εβδομάδα.
Η ευλογιά των πιθήκων, η οποία είναι ενδημική στη δυτική Αφρική, έχει πλέον εμφανιστεί στη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τον Καναδά, την Γαλλία και τις ΗΠΑ, ενώ το πρώτο τους κρούσμα ανακοίνωσαν την Παρασκευή η Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο.
Στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί -μέχρι στιγμής- κάποιο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, όπως ανέφερε, σε ανακοίνωσή του, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ωστόσο, ο εντοπισμός κρούσματος στη γειτονική Ιταλία, έθεσε τον οργανισμό σε εγρήγορση με την αποστολή εγκυκλίου σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, με την οποία συστήνει στους γιατρούς να επαγρυπνούν για την εμφάνιση πιθανών περιστατικών.
«Καμπανάκι» όσον αφορά την εξάπλωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων σήμανε και ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας την ανάγκη για «αυξημένη επαγρύπνιση».
Ο καθηγητής αναφερόμενος στα μέχρι τώρα επιδημιολογικά στοιχεία, υπογραμμίζει πως πρώτη φορά βλέπουμε εξάπλωση σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο εκτιμά πως δεν υπάρχει άμεσα λόγος ανησυχίας αφού δεν πρόκειται - όπως λέει - για μία επιδημική έξαρση. Ο ίδιος σημειώνει ότι τα στοιχεία συγκλίνουν στην παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από μολυσμένα ζώα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 20 Μαίου, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.
Η επιτροπή που πρόκειται να συνεδριάσει είναι η Στρατηγική και Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα για Μολυσματικούς Κινδύνους με Πιθανότητα Πανδημίας και Επιδημίας (STAG-IH), η οποία συμβουλεύει τον ΠΟΥ για κινδύνους μόλυνσης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την παγκόσμια υγεία.
Περισσότερα από 100 κρούσματα της ιογενούς λοίμωξης, η οποία εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής και είναι συνήθως ήπιας μορφής, έχουν πρόσφατα αναφερθεί εκτός των χωρών της Αφρικής.
Η STAG-IH δεν είναι η επιτροπή εντός του ΠΟΥ που θα πρότεινε να κηρυχθεί η ευλογιά των πιθήκων ως διεθνούς ενδιαφέροντος κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, η υψηλότερη μορφή συναγερμού του ΠΟΥ, η οποία επί του παρόντος εφαρμόζεται για την πανδημία της Covid-19. Είναι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που αποτελείται από επιστήμονες από όλον τον κόσμο και της οποίας προεδρεύει ο Ντέιβιντ Χέϊμαν, καθηγητής επιδημιολογίας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Νωρίτερα σήμερα, ένας εκπρόσωπος του ΠΟΥ είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ότι ο Οργανισμός εργάζεται για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διοργάνωση τεχνικών συναντήσεων σχετικά με το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων.
Η ευλογιά των πιθήκων έχει εντοπιστεί από το 1970 και έχει προκαλέσει αρκετές φορές κρούσματα σε διάφορες χώρες. Μάλιστα υπάρχει εμβόλιο γι’ αυτόν τον ιό που παρασκεύασε εταιρεία της Δανίας, σε συνεργασία με τις αμυντικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου και διατηρείται τεράστιο απόθεμα.
Με τα στοιχεία αυτά καθησυχάζει ο Θόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ για την ευλογιά των πιθήκων, την οποία και περιγράφει ως νόσο όμοια συνήθως με γρίπη, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι το παράξενο της υπόθεσης είναι η μετάδοση κι αν οφείλεται «σε ιδιαίτερες συνθήκες επαφής».
Ποια είναι τα συμπτώματα
Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων υπάρχει μια περίοδο επώασης 7-14 ημερών. Τα αρχικά συμπτώματα είναι αυτά της γρίπης, όπως πυρετός, εξάντληση, πονοκέφαλος και μυϊκή αδυναμία, τα οποία ακολουθούνται από πρήξιμο στους λεμφαδένες, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να πολεμήσει την μόλυνση και την ασθένεια.
Το πρήξιμο των λεμφαδένων είναι άλλωστε το χαρακτηριστικό που διαχωρίζει την ευλογιά των πιθήκων με την κοινή ευλογιά.
Στη συνέχεια έρχεται η εξάπλωση εξανθημάτων στο πρόσωπο και το σώμα, ακόμη και μέσα στο στόμα, στις παλάμες των χεριών και στις πατούσες των ποδιών.
Τα επώδυνα αυτά σημάδια ευλογιάς είναι γεμάτα υγρό και συχνά περιβάλλονται από κόκκινους κύκλους. Εν τέλει, τα σημάδια ξεφλουδίζουν και υποχωρούν σε διάστημα δύο έως τριών εβδομάδων.
Πώς μεταδίδεται η ευλογιά των πιθήκων
Σύμφωνα με τους ειδικούς, για την μετάδοση της νόσου των πιθήκων απαιτείται η στενή επαφή με ένα μολυσμένο πρόσωπο.
Η μόλυνση μπορεί να αναπτυχθεί μετά από έκθεση σε «επιδερμίδα με πληγές, βλεννογόνους, αναπνευστικά σταγονίδια, μολυσμένα σωματικά υγρά ή ακόμα και επαφή με μολυσμένα λευκά είδη», λέει ο Νιλ Μάμποτ, πρόεδρος ανοσοπαθολογίας στην κτηνιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στη Σκωτία.
Η μετάδοση μεταξύ ανθρώπων συμβαίνει κυρίως μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγόνων, καθώς αυτές οι σταγόνες συνήθως ταξιδεύουν μόλις λίγα μέτρα», αναφέρει το CDC.
«Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να είναι μια σοβαρή λοίμωξη, με τα ποσοστά θνησιμότητας να είναι στο 1% περίπου. Τα ξεσπάσματά της γίνονται συχνά σε περιβάλλοντα χαμηλότερου εισοδήματος με περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο Μάικλ Χεντ, ανώτερος ερευνητής παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, στον ανεπτυγμένο κόσμο, «θα ήταν πολύ ασυνήθιστο να δούμε κάτι περισσότερο από λίγα κρούσματα σε οποιοδήποτε ξέσπασμα και δεν θα βλέπουμε επίπεδα μετάδοσης τύπου Covid», πρόσθεσε ο Χεντ.
Τα κοινά οικιακά απολυμαντικά μπορούν να σκοτώσουν τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με το CDC.
Πηγή: cnn.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου