«Αρχή του τέλους της πανδημίας η επικράτηση της παραλλαγής Ομικρον»
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, το κύμα κρουσμάτων ξέσπασε με «ταχύτητες άνευ προηγουμένου», ωστόσο προκάλεσε πολύ πιο ήπιες νοσήσεις από τα προηγούμενα στελέχη, όπως έδειξε μελέτη σε ασθενείς Covid-19 σε μεγάλο νοσοκομείο της πόλης όπου καταγράφηκε το πρώτο ξέσπασμα της παραλλαγής.
«Εάν αυτό το μοτίβο συνεχιστεί και επαναληφθεί παγκοσμίως, είναι πιθανό να δούμε πλήρη αποσύνδεση των ποσοστών κρουσμάτων και θανάτων», δήλωσαν οι ερευνητές.
Αυτό σημαίνει ότι «η Omicron ίσως είναι προάγγελος του τέλους της επιδημικής φάσης της πανδημίας του Covid, εγκαινιάζοντας την ενδημική της φάση».
Η μελέτη στο Steve Biko Academic Hospital ανέλυσε αρχεία 466 ασθενών από το τρέχον κύμα κρουσμάτων και 3.976 από προηγούμενες λοιμώξεις, συγκεντρώνοντας παγκόσμιο ενδιαφέρον. Οπως αναφέρει, η σχετικά νεαρή ηλικία του πληθυσμού της χώρας και εκείνων που νοσηλεύονται στο τελευταίο κύμα θα μπορούσε να κρύψει τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται από την παραλλαγή. Ωστόσο, τα δεδομένα ενισχύουν τις ελπίδες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας ότι τα υψηλά ποσοστά μεταδοτικότητας της Οmicron μετριάζονται από τις ήπιες νοσήσεις που φαίνεται να προκαλεί και τον περιορισμένο αριθμό θανάτων που προκύπτουν.
Λιγότεροι θάνατοι
Η μελέτη έδειξε ότι μόλις το 4,5% των ασθενών με Covid-19 πέθαναν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους στο τρέχον κύμα σε σύγκριση με έναν μέσο όρο 21% στα προηγούμενα κύματα, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Medical Research Council της Νότιας Αφρικής. Λιγότερα άτομα εισήχθησαν σε ΜΕΘ και οι παραμονές στο νοσοκομείο ήταν «σημαντικά μικρότερες».
Ασυμπτωματική νόσος
Το ποσοστό των εισαγωγών στα νοσοκομεία αυξήθηκε γρήγορα, αλλά άρχισε να μειώνεται μέσα σε 33 ημέρες, ανέφερε η μελέτη.
«Αυτό το φαινόμενο δεν έχει παρατηρηθεί σε αυτόν τον βαθμό στο παρελθόν στο Νοσοκομείο Steve Biko ή οπουδήποτε στη Νότια Αφρική», ανέφερε η μελέτη.
«Πιθανότατα αντανακλά υψηλά επίπεδα ασυμπτωματικής νόσου στην κοινότητα με λοίμωξη από την Ομικρον», ανέφερε.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι:
• Ο μέσος όρος παραμονής στο νοσοκομείο ήταν 4 ημέρες σε σύγκριση με 8,8 στα προηγούμενα κύματα
• Η μέση ηλικία των εισαχθέντων ήταν 39 σε σύγκριση με σχεδόν 50 στα προηγούμενα κύματα
• Οι εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκαν στο 1% των ασθενών από 4,3%
• Οι εισαγωγές κορυφώθηκαν στις 108 σε σύγκριση με 213 κατά τη διάρκεια του κύματος Δέλτα.
Τα ευρήματα «ήταν συγκρίσιμα με τις τάσεις σε άλλες πόλεις, αναφορικά με τα κρούσματα και τις εισαγωγές σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία», δήλωσαν οι ερευνητές. Υπήρξε «χαμηλότερη αναλογία εισαγωγής σε νοσοκομείο ανά κρούσμα, χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας και χαμηλότερα ποσοστά εισαγωγής στη ΜΕΘ σε σύγκριση με προηγούμενα κύματα».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου