Χαστούκι για την Τουρκία η EUMED 9: Επιστροφή της Ευρώπης στη Μεσόγειο
Η 8η Σύνοδος του Med9 είναι γεγονός στην πόλη όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, στην Αθήνα. Η σημασία της διακήρυξης είναι τεράστια και για το προσφυγικό και για την οικονομία, αλλά και για την ειρήνη στη Μεσόγειο.
Η διακήρυξη που υπέγραψαν οι 9 ηγέτες στην Αθήνα διασφαλίζει όχι μόνο τις προσπάθειες για την κλιματική αλλαγή, αλλά και την ασφάλεια στη μεγάλη λεκάνη της Μεσογείου.
Οι 9 ηγέτες έστειλαν σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ευρώπη δεν είναι ένας νεκρός οργανισμός. Παράλληλα και με βάση τις διπλωματικές πρωτοβουλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η MED 9 απλώνει ένα δίχτυ προστασίας τύπου «natura» πάνω από την Μεσόγειο.
«Καλούμε όλες τις χώρες της περιοχής να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ στις θαλάσσιες ζώνες τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας. Υπογραμμίζουμε πως η οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης πρέπει να διευθετείται με ειρηνικά μέσα επίλυσης διαφορών και σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Επαναλαμβάνουμε την απαίτησή μας προς την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου για συμμετοχή σε διάλογο σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις ακτογραμμές τους, συμπεριλαμβανομένου μέσω της υποβολής του ζητήματος στο Διαρκές Διεθνές Δικαστήριο», αναφέρει η ανακοίνωση με ιδιαίτερη σημασία στην φράση «απαιτούμε από την Τουρκία».
Η θέση του Ευρωπαϊκού νότου και για το Κυπριακό:
«Επιβεβαιώνουμε την ισχυρή μας δέσμευση για μια βιώσιμη συνολική επίλυση του Κυπριακού ζητήματος επί τη βάσει μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά, δεσμευτικά για όλους, Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και όπως προβλέπεται από το κεκτημένο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ. Επομένως, θεωρούμε απαράδεκτη οποιαδήποτε πρόταση για λύση δύο κρατών».
Οι παραπάνω διατυπώσεις δεν είναι εύκολες να διατυπωθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επειδή ακριβώς αποτυπώνονται κατ' αυτό τον τρόπο έχουν τεράστια ισχύ και σημασία.
Κατά τον ίδιο ξεκάθαρο τρόπο οι ηγέτες του νότου διασαφηνίζουν ότι δεν θα δεχθούν εκβιαστική εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, ούτε βεβαίως εξαντλητικά σύμφωνα δημοσιονομικής σταθερότητας.
«Το επόμενο που θα μας απασχολήσει είναι το νέο Σύμφωνο σταθερότητας. Ο ευρωπαϊκός νότος απέδειξε πως δεν χρειάζεται λιτότητα αλλά προοπτική», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας το αποτύπωμα της νέας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου