Λίβανος: «Καζάνι» που βράζει η χώρα – Κίνδυνος κοινωνικής ανάφλεξης λόγω οικονομικής κατάρρευσης
Σε τεντωμένο σκοινί ισορροπεί ο Λίβανος καθώς το νόμισμα της χώρας υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά και η χώρα βυθίζεται σε αλλεπάλληλες κρίσεις που επηρεάζουν πλέον δραματικά την καθημερινότητα των πολιτών.
Ελλείψεις σε καύσιμα και προϊόντα, συνεχή μπλακ-άουτ, πυροβολισμοί σε βενζινάδικα και διαδηλώσεις οργής συνθέτουν πλέον το σκηνικό της κρίσης στο Λίβανο, τη χώρα που ήταν κάποτε γνωστή ως «Παρίσι της Μέσης Ανατολής».
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της χώρας δεν έχουν πρόσβαση - ή δεν μπορούν να αγοράσουν - τρόφιμα.
Ο Λίβανος απέχει μόλις λίγες μέρες από μια «κοινωνική έκρηξη» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της χώρας Xασάν Ντιάμπ ,απευθύνοντας έκκληση βοήθειας για να σωθεί η χώρα από την πλήρη κατάρρευση.
Σε μια παθιασμένη ομιλία προς πρεσβευτές και διπλωμάτες στη Βηρυτό, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να σώσει τη χώρα του από το «θάνατο» όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Aπευθύνω έκκληση στους βασιλιάδες, τους πρίγκιπες, τους προέδρους και τους ηγέτες των αδελφικών και φιλικών χωρών, και καλώ τα Ηνωμένα Έθνη και όλους τους διεθνείς οργανισμούς, τη διεθνή κοινότητα και την παγκόσμια κοινή γνώμη να βοηθήσουν στη διάσωση του Λιβάνου από το θάνατο και να προλάβουν την κατάρρευση του Λιβάνου», πρόσθεσε.
Πολλές περιοχές της χώρας έχουν μόνο λίγες ώρες ηλεκτρισμού την ημέρα, απειλώντας νοσοκομεία και καταστήματα τροφίμων και βυθίζοντας ολόκληρες συνοικίες στο σκοτάδι.
Η κατάσταση χειροτέρεψε από την πανδημία και την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του περασμένου έτους, η οποία σκότωσε περισσότερους από 200 ανθρώπους και κατέστρεψε ολόκληρα τμήματα της πρωτεύουσας. Η κυβέρνηση παραιτήθηκε λίγο μετά.
Νωρίτερα φέτος, τα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσαν προειδοποιήσεις λιμού για τον Λίβανο. Την Τρίτη, το Παρατηρητήριο Κρίσεων του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού δημοσίευσε μια έκθεση που ανέφερε ότι τα βασικά γεύματα ενός μήνα για μια οικογένεια πέντε ατόμων κοστίζει πλέον περισσότερο από το τριπλάσιο του ελάχιστου μισθού του Λιβάνου.
Η Παγκόσμια Τράπεζα χαρακτήρισε την οικονομική κατάρρευση του Λιβάνου μία από τις χειρότερες στον κόσμο τα τελευταία 170 χρόνια. Το νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το 95% της αξίας του από πέρυσι, ενώ οι τιμές των τροφίμων έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα στην ίδια χρονική περίοδο.
Πηγή: newsbomb.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου