Eθνικό lockdown για τρεις εβδομάδες - Τρία νέα επιδόματα
Το δεύτερο εθνικό lockdown στη χώρα, αρχής γενομένης από τις 6 το πρώι του Σαββάτου και για τρεις εβδομάδες, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Έχοντας διπλα του τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:
«Επέλεξα σήμερα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας. Είμαι με τον κ. Τσιόδρα για να καταδείξω ότι οδηγός στις αποφάσεις είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα» και συνέχισε:
«Ξέρω ότι υπάρχει στεναχώρια, ανησυχία, φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις».
«Θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους σε αυτή τη νέα μεγάλη προσπάθεια που καλούμαστε να κάνουμε. Το πνεύμα αλληλεγγύης το οποίο έχουμε επιδείξει επανειλημμένα να εξακολουθούμε να το δείχνουμε», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Έχουμε πάρει την απόφαση από το πρωί του Σαββάτου στις 6 να ξαναμπούμε σε οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Μια σημαντική διαφορά, σε σχέση με τον Μάρτη και τον Απρίλιο, είναι πως τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα είναι ανοικτά.
Κλειστά θα είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια.
Η χρήση μάσκας είναι καθολική σε όλες τις μετακινήσεις.
Ανοικτά επίσης θα παραμείνουν και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων.
«Τις τελευταίες 5 ημέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Σχεδόν 10.000 κρούσματα σε 5 ημέρες. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, στις πόσες ΜΕΘ αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε, άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων».
«Αυτό το κύμα πρέπει να ανακόψουμε. 50 ΜΕΘ τις οποίες προσθέτουμε στο
'Σωτηρία', με αυτή την ταχύτητα, μπορούσαν να γεμίσουν σε 3-4 ημέρες», είπε ο πρωθυπουργός.
«Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές
ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να πάρουν τέτοια μέτρα όταν η επιδημία
είχε ήδη ξεφύγει. Εγώ δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας»,
συμπλήρωσε.
«Είμαι σίγουρος ότι τα μέτρα θα μας βοηθήσουν να ‘πνίξουμε’ το δεύτερο κύμα της πανδημίας για να ζήσουμε έναν πιο σχετικά κανονικό Δεκέμβριο και κάτι που θα μοιάζει με γιορτές άλλων ετών», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα νέα μέτρα στήριξης
Παράλληλα προανήγγειλε τρία πρόσθετα μέτρα στήριξης:
- Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση 800 ευρώ, έναντι των 534 ευρώ, πέραν του δώρου.
- Επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο.
- Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ για τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης νέες επιδοτήσεις ενοικίου, οι λεπτομέρειες για τις οποίες θα εξειδικευτούν σε δεύτερο χρόνο.
Απαντώντας στο εύλογο, όπως είπε, ερώτημα, γιατί το κυβερνητικό επιτελείο δεν περίμενε να δει πώς θα αποδώσουν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός απάντησε:
«Η εκθετική αύξηση αυτό το 5ήμερο με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Ναι, υπάρχει περίπτωση τα μέτρα να δούλευαν αλλά αν δεν δουλεύουν η πίεση στο σύστημα υγείας θα ήταν αφόρητη και αυτό δεν μπορώ να το επιτρέψω».
«Έχουμε όλα τα εφόδια να αμυνθούμε σε αυτή τη νέα πιο έντονη επίθεση της πανδημίας. Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη. Χρειάζεται να τη δώσουμε. Μέσα στο 2021, ελπίζω ότι τα νέα στο επίπεδο των εμβολίων
θα είναι ενθαρρυντικά. Τα στοιχεία που θα δείξει ο Σωτήρης (σ.σ.
Τσιόδρας) είναι περίπου η ενημέρωση την οποία παίρνω 3 φορές την
εβδομάδα»,
συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Απαντώντας σε ερώτηση για ποιο λόγο ανακοινώνει το lockdown λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση ηπιότερων μέτρων, και στο εάν δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση στην αρχή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι υπήρξε εκθετική αύξηση στα κρούσματα, και η προηγούμενη απόφαση για ηπιότερα μέτρα ελήφθη με βάση τα δεδομένα της περασμένης εβδομάδας.
«Για λόγους τους οποίους δεν είμαστε σίγουροι ότι κατανοούμε, υπήρξε εκθετική αύξηση της διασποράς την τελευταία εβδομάδα. Την προηγούμενη Πέμπτη έλαβα τις πρώτες αποφάσεις αλλά κάτι άλλαξε δραματικά αυτή την εβδομάδα. Είδαμε αναπαραγωγή του ιού ταχύτατα, και αρχίζουμε να βλέπουμε ίδιες τάσεις σε άλλα σημεία της χώρας» είπε.
«Δεν έχω περιθώριο να περιμένω ένα μήνα, γι’ αυτό παίρνουμε τα μέτρα τώρα. Για ένα διάστημα τα μερικά μέτρα που πήραμε είχαν αποδώσει. Είδαμε όμως απότομη αλλαγή την αυτή τη βδομάδα. Αυτό εξηγεί γιατί επιλέξαμε αυτή τη στρατηγική» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος παρουσίασε τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας που κατέστησαν αναγκαίο το νέο lockdown.
Παρουσιάζοντας μια σειρά σχεδιαγραμμάτων, ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος είπε ότι «ποτέ ξανά στην ιστορία της Ελλάδας, δεν είχαμε πάνω από 1.600 νοσηλευόμενους από πνευμονία».
Ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για κατά μέσο όρο 170 νέες εισαγωγές ανά ημέρα.
Τις τελευταίες 7 ημέρες περισσότερα από 1.000 άτομα άνω των 65 ετών, «στην ηλικία δηλαδή που κατά κάποιο τρόπο κλιμακώνεται ο κίνδυνος», έχουν αναγνωριστεί ως κρούσματα κορωνοϊού.
«Αυτό από μόνο του είναι καθοριστικό» είπε ο κ. Τσίοδρας και εξήγησε: Με βάση τα ελληνικά δεδομένα, υπολογίζουμε πλέον με μαθηματικές εκτιμήσεις, ανάλογα με την ηλικία του ανθρώπου που πάσχει από κορωνοϊό να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο ή ακόμα να μπει σε ΜΕΘ» και αυτή τη στιγμή η πιθανότητα για έναν άνδρα άνω των 75 ετών με κορωνοϊό είναι σημαντική. Στη συνέχεια, ο κ. Τσίοδρας παρουσίασε τα αριθμητικά δεδομένα για τον αριθμό των τεστ που διεξάγονται.
«Από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά έχουμε 20πλασιάσει τα τεστ που γίνονται» με μέσο όρο πάνω από 19.000 τεστ την ημέρα και επιπλέον 3.000 rapid τεστ, ενώ προγραμματίζονται και αυτοματοποιημένοι έλεγχοι σε όλη την Επικράτεια.
Από τα τεστ που διεξάγονται είναι «χαρακτηριστική η άνοδος στη θετικότητα των τεστ που ξεπερνάει το 9%» σημείωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως όταν το συνεκτιμήσει αυτός κανείς με την επιθετικότητα του ιού στη χώρα, πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι 1 στους 10 με συμπτώματα αυτή τη στιγμή έχει μολυνθεί με κορωνοϊό.
«Ο ιός είναι εδώ, η πάλη μαζί του συνεχίζεται. Όλοι μαζί θα συνεχίσουμε τον αγώνα με υπομονή και ελπίζω ότι θα τον ξεπεράσουμε», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.
Πηγή: cnn.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου