Κοροναϊός – ΠΟΥ: Να προετοιμαζόμαστε για πανδημία - Έτσι «χτυπάει» ο COVID-19 και εξαπλώνεται

Coronavirus, Ιό, Πανδημία, Κίνα, Νόσο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έχει κηρύξει Παγκόσμιο συναγερμό για τον νέο κοροναϊό, COVID – 19, καθώς μέχρι σήμερα, Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, έχουν επιβεβαιωθεί 79.524 περιπτώσεις παγκοσμίως και οι νεκροί ανέρχονται σε 2.626.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάλεσε σήμερα τον κόσμο να προετοιμαστεί για το «ενδεχόμενο πανδημίας» του νέου κοροναϊού, κρίνοντας πως είναι «πολύ ανησυχητική (…) η ξαφνική αύξηση» των νέων κρουσμάτων στην Ιταλία, στη Νότια Κορέα και στο Ιράν.

Ο κ. Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, δήλωσε:

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στη συγκράτηση (της επιδημίας), κάνοντας ό,τι μπορούμε για να προετοιμαστούμε για ενδεχόμενη πανδημία».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η επιδημία του covid-19 δεν έχει φθάσει σε επίπεδα πανδημίας κι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει κανείς για πανδημία

«Το να χρησιμοποιούμε τον όρο πανδημία δεν ανταποκρίνεται στα γεγονότα», τόνισε.

«Προς το παρόν, δεν είμαστε μάρτυρες της ανεξέλεγκτης διάδοσης αυτού του ιού παγκοσμίως και δεν βλέπουμε σοβαρά κρούσματα ή θανάτους σε ευρεία κλίμακα» είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ και υπογράμμισε:

«Αυτό που βλέπουμε είναι επιδημίες σε διαφορετικά σημεία στον κόσμο».

Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για την εξάπλωση του ιού σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία, ο κ. Τέντρος σημείωσε ότι τα κρούσματα στην Κίνα καταγράφουν πτώση από τις αρχές Φεβρουαρίου, στοιχείο που αποδεικνύει ότι ο ιός μπορεί να περιοριστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει προς ώρας οι ειδικοί,  
ο κοροναϊός - φαίνεται πως «χτυπάει» κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και όσους έχουν επιβαρυμένη υγεία.

China, Wuchang, Epidemic, Wuhan'S Virus

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Μετάδοσης Ασθενειών της Κίνας προχώρησε στη μελέτη 72.314 επιβεβαιωμένων και υπόπτων κρουσμάτων έως και τις 11 Φεβρουαρίου και κατέληξε σε ορισμένα συμπεράσματα όσον αφορά την πιθανότητα θανάτου εάν κάποιος έχει μολυνθεί από τον ιό.

Τα συμπεράσματα συντάχθηκαν βάσει ηλικίας, φύλου και προϋπάρχοντων προβλημάτων υγείας. Η πιθανότητα θανάτου, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυξάνει όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι ο ασθενής.
Αναλυτικά:

-Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν -κατά σειρά- οι ασθενείς που έχουν κάποια καρδιοαγγειακή νόσο, διαβήτη, χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, υπέρταση και καρκίνο.

-Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι ασθενείς που είναι άνω των 80 ετών και λιγότερο τα παιδιά κάτω των 9 ετών.

-Μεγαλύτερο κίνδυνο επίσης διατρέχουν οι άνδρες ασθενείς παρά οι γυναίκες. Θα πρέπει βέβαια να ληφθεί υπόψη ότι το κάπνισμα, που αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικών επιπλοκών είναι συχνότερο στους άνδρες στην Κίνα.

Από πού προέρχεται και πώς μεταδίδεται Covid-19

 Corona, Coronavirus, 2019-Ncov, Επιδημία

Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2019 στην πόλη Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουπέι στην κεντρική Κίνα, και λίγο αργότερα αναφέρθηκαν λοιμώξεις σε όλο τον κόσμο.

Ο κύριος τρόπος μόλυνσης μεταξύ των ανθρώπων είναι η μετάδοση από άτομο σε άτομο, η οποία γενικά συμβαίνει μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων μολυσμένων ατόμων τα οποία βήχουν, φτερνίζονται ή εκπνέουν, ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού (μέσω μολυσμένων χεριών).

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχει περίοδο επώασης μεταξύ 2 και 14 ημερών και η μετάδοση του μπορεί να περιοριστεί με το πλύσιμο των χεριών και την σωστή υγιεινή.

Οι περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής εκτός Κίνας αφορούν κατά κύριο λόγο άτομα που έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στην ηπειρωτική Κίνα, ωστόσο έχουν σημειωθεί και ορισμένες περιπτώσεις τοπικής μετάδοσης.

Πηγή: newsbomb.gr


Σχόλια

24home.gr

MODACAFE.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις