Διάσκεψη του Βερολίνου: Πανηγυρίζει η πλευρά Χαφτάρ για τη συμφωνία - Ποιες χώρες ευχαρίστησε



Για διπλωματική νίκη της Λιβύης στη Διάσκεψη του Βερολίνου γίνεται λόγος σε tweet που στο λογαριασμό του Μ.LNA, δηλαδή του Εθνικού Στρατού της Λιβύης του στρατηγού, Χαλίφα Χαφτάρ και των δυνάμεων του.

Συγκεκριμένα, η οργάνωση M.LNA ευχαρίστησε τις  χώρες: Γαλλία, Ρωσία, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ελλάδα.


Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, μετά την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής Διάσκεψης στο Βερολίνο, δήλωσε πως η Ιταλία είναι έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παρακολούθηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Λιβύη.

«Είμαστε απολύτως διαθέσιμοι να δώσουμε το "παρών" στην πρώτη γραμμή, όσον αφορά μια δέσμευση για την ανάληψη ευθύνης προς αυτήν την κατεύθυνση, για την παρακολούθηση της ειρήνης», δήλωσε στους δημοσιογράφους σε σχόλια που μεταδόθηκαν ζωντανά από την τηλεόραση και πρόσθεσε:

«Προφανώς θα πρέπει να περάσουμε από ένα Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στη συνέχεια να μπορέσουμε να καθορίσουμε αυτή τη δέσμευση έπειτα από αυτό». 

Χρήσιμη χαρακτήρισε τη Διάσκεψη του Βερολίνου για το λιβυκό ζήτημα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δηλώνοντας ωστόσο ότι οι δύο εμπόλεμες πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη δεν κατάφεραν να αρχίσουν «σοβαρό και σταθερό διάλογο.

«Τα λιβυκά κόμματα έκαναν ένα μικρό βήμα εμπρός σε σχέση με τη συνάντηση στη Μόσχα, την περασμένη Δευτέρα, στο τέλος της οποίας ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ αρνήθηκε να υπογράψει μια συμφωνία εκεχειρίας, λέγοντας ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο», παραδέχτηκε ο Λαβρόφ.

Οι δύο αρχηγοί των αντίπαλων πλευρών, όπως στη Μόσχα, δεν συναντήθηκαν στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου οι ηγέτες των κυριότερων χωρών που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Λιβύη δεσμεύτηκαν να τηρούν το εμπάργκο όπλων που αποφασίστηκε το 2011 από τον ΟΗΕ και να απόσχουν από οποιαδήποτε ξένη «παρέμβαση» στη σύγκρουση.

Οι ηγέτες που συναντήθηκαν στο Βερολίνο στη Διάσκεψη για το λιβυκό ζήτημα, δεσμεύονται να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία με συγκρότηση πολυμερούς επιτροπής για τον συντονισμό των δράσεων στη Λιβύη. Υπήρξε μάλιστα και μια δήλωση με ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, «θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου». 

Επίσης, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής του Βερολίνου δεσμεύθηκαν να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης.

Σχόλια

24home.gr

MODACAFE.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις