Η συνάντηση Μητσοτάκη-Χαφτάρ διήρκεσε 40 λεπτά - «Θέλουμε την ειρήνη» είπε ο στρατάρχης


Η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Λίβυο στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ, πραγματοποιήθηκε στην Βουλή.

Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού δήλωσε πως «είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ για να συζητήσουμε για την ειρήνη», ενώ υπογράμμισε πως σκοπός του τετ α τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι «να ενισχύσουμε τη συνεργασία των δύο χωρών».

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν επί 40 λεπτά. Η συνάντηση έγινε στη Βουλή καθώς ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν είναι αρχηγός κράτους και ως εκ τούτου δεν προβλέπεται από το πρωτόκολλο η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα μετά το τετ α τετ που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με τον Χαφτάρ στο ΥΠΕΞ.

Τι είπαν Μητσοτάκης-Χαφτάρ πίσω από τις κλειστές πόρτες

Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή τον Αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος τον ενημέρωσε για την κατάσταση στην Λιβύη και για τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Ο Χαλίφα Χάφταρ ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμός.

Ειδικότερα, κατήγγειλε τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Sarraj - Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χάφταρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Πηγή:  newsbomb.gr



Σχόλια

24home.gr

MODACAFE.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις