Η Τουρκία έφερε πιο κοντά Ελλάδα και Ισραήλ και άνοιξε το δρόμο για τον EastΜed

Ελλάδα, Κύπρος, Εθνικότητας, ΈθνουςΔιεθνείς, Σημαία, Ισραήλ

Ένα βασικό όπλο στοχεύει η ελληνική κυβέρνηση να έχει στα χέρια της πριν από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στις 7 Ιανουαρίου, στον Λευκό Οίκο: Την υπογραφή της συνεργασίας τεσσάρων χωρών -Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και Ιταλίας- για την κατασκευή του αγωγού EastMed που θα προμηθεύει την Ευρώπη με το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου.

Η συμφωνία θα υπογραφεί σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα, τη δεύτερη ημέρα του νέου χρόνου, υπό την υψηλή «επίβλεψη» και της γαλλικής κυβέρνησης, που έχει ταχθεί υπέρ της υλοποίησης του έργο, βάζοντας «φωτιά» στα συμφέροντα της Τουρκίας, ο πρόεδρος της οποίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί με αντιδράσεις, φτάνοντας στο σημείο να «γκριζάρι» με τις δηλώσεις του, το ανατολικό Αιγαίο.

Για την υπογραφή της συμφωνίας είχαν συνεννοηθεί τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ιταλία, Σημαία, Χάρτης, Χώρα, Σύμβολο«Στις 2 Ιανουαρίου 2020 θα υπογραφεί στην Αθήνα, Διακρατική Συμφωνία από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, για τον ενεργειακό αγωγό EastMed. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.


Στόχο του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είναι
να ενισχύσει με μεθοδικό τρόπο τη συμμαχία με τις χώρες που έχουν εκφραστεί θετικά προς την Ελλάδα απορρίπτοντας  το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας –Λιβύης και να ενισχύσει ταυτόχρονα τη γραμμή άμυνας της Αθήνας, στην περίπτωση που η Άγκυρα κάνει πράξη τις απειλές της για υποθαλάσσιες έρευνες νότια της Κρήτης.  


Είχαν προηγηθεί επαφές του Νίκου Δένδια στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και την Ιορδανία, τις προηγούμενες ημέρες, με στόχο η Ελλάδα να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα αν και, εφ’ όσον αυτά αμφισβητηθούν, να προετοιμάσει την υπογραφή μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ στην περιοχή αυτή.



Ενώ όλα αυτά βρίσκονταν σε εξέλιξη, ο Tούρκος πρόεδρος σε νέο του παραλήρημα, προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις, σε μία προσπάθεια να ακυρώσει τη συμφωνία για τον αγωγό.

«Η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Τουρκίας σε όλες τις θάλασσες, αλλά η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στον  EastΜed μέσω  πρωτοβουλιών, όπως η συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη και την “ΤΔΒΚ”», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία που πραγματοποίησε εχθές  στα ναυπηγία του Γκιουλτζούκ, κατά την παρουσίαση του υποβρυχίου Piri Reis και την τελετή για την πρώτη συγκόλληση του πλοίου Salih Ali Reis του τουρκικού Ναυτικού.

«Εάν εγκαταλείψουμε τη διαδικασία που ξεκινήσαμε με την "ΤΔΒΚ" και την Λιβύη, δεν θα μας αφήσουν ακτή ούτε για να μπούμε στη θάλασσα, ούτε να ρίξουμε πετονιά», είπε και πρόσθεσε:


«Θα εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα σε ξηρά, θάλασσα κι αέρα. Αν χρειαστεί, θα αυξήσουμε τη στρατιωτική υποστήριξη προς τη Συρία και την Λιβύη».

Πάντως με τις απειλές Ερντρογάν, στη συζήτηση μπαίνει και το θέμα της προσφυγής στη Χάγη, του Διεθνούς Δικαστηρίου στο οποίο μπορούν μετά από συμφωνία Ελλάδα και Τουρκία, μόνο για το θέμα της υφαλοκρυπίδας που βρίσκεται σε εκκρεμότητα πάνω από δέκα χρόνια. 


Η ελληνική κυβέρνηση με λεπτομερείς κινήσεις και με προσεκτικά βήματα επιζητεί τη Χάγη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποδέχεται όλες τις αιτιάσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

 Πηγή: cnn.gr

Σχόλια

24home.gr

MODACAFE.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις