Τσίπρας: Ανοίξαμε διάπλατα την πόρτα της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας - Β. Μακεδονίας
Εντυπωσιασμένος για το ενδιαφέρον που καταγράφεται στο επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τον χαιρετισμό του, προσθέτοντας ότι αυτό επιβεβαιώνει τη δίψα που υπήρχε στις δύο χώρες «να έρθουμε πιο κοντά, η μια να βοηθήσει την άλλη, να αξιοποιήσει η μια τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της άλλης».
Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε φράση του Αλμπέρ Καμύ ότι «η πραγματική γενναιοδωρία προς το μέλλον έγκειται στο να δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στο παρόν».
«Αυτό κάνουμε και σήμερα», υπογράμμισε, «δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό, για να οικοδομήσουμε μαζί το κοινό μας μέλλον, εμείς, ως πολιτική ηγεσία, και εσείς ως εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών.
Σχέση ισότιμης συνεργασίας
Σχολιάζοντας τους τίτλους αθηναϊκών εφημερίδων, που με αφορμή τη μεγάλη ελληνική επιχειρηματική αποστολή που συνοδεύει τον πρωθυπουργό, έκαναν λόγο για «απόβαση» στα Σκόπια, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε όλους ότι «εμείς δεν ήρθαμε εδώ με σκοπό να κάνουμε απόβαση, ή να παριστάνουμε τους Άγιους Βασίληδες, αλλά να σφυρηλατήσουμε σχέση ισότιμης συνεργασίας, να υπερβούμε εμπόδια, να αδράξουμε ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές».
«Βάλαμε τα πράγματα σε μια σειρά πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια»
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως σε ό,τι αφορά θέματα που για χρόνια ταλαιπωρούσαν τον επιχειρηματικό χώρο «σήμερα βάλαμε τα πράγματα σε μια σειρά για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια».
Αναλυτικά, αναφορικά με το θέμα των εμπορικών oνομασιών, σημάτων, και επωνυμιών, «που ενδιαφέρει τις δύο χώρες και απασχολεί τους επιχειρηματίες μας» είπε πως:
«Συμφωνήσαμε σήμερα, με τον πρωθυπουργό κ. Ζάεφ, να ενεργοποιήσουμε τη διάταξη του άρθρου 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που προβλέπει τη σύσταση, εντός του 2019, μιας διεθνούς ομάδας ειδικών, με εκπροσώπους από τα δύο κράτη, ώστε να διευθετήσουμε τα συγκεκριμένα ζητήματα αυτά που δημιουργούν εδώ και πολλά χρόνια - πολύ πριν την υπογραφή της Συμφωνίας - σύγχυση σε επιχειρηματίες και στο καταναλωτικό κοινό διεθνώς».
Επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία αυτής της πρόνοιας της Συμφωνίας των Πρεσπών, «δεδομένου ότι η εν λόγω Ομάδα θα επιδιώξει να βρει λύσεις στα θέματα αυτά, στη βάση ενός ειλικρινούς, δομημένου και με καλή πίστη διαλόγου μεταξύ των δύο κρατών, και έχοντας υπ' όψιν τους υφιστάμενους διεθνείς και ενωτικούς κανόνες για τη γεωγραφική προέλευση αγαθών και την καταχώρηση σημάτων».
«Στο εξής», σημείωσε, «δεν θα έχουμε ένα τείχος ανάμεσα στις χώρες μας, αλλά μια γέφυρα, προωθώντας στο οικονομικό πεδίο την ουσία του άρθρου 14 της συμφωνίας, που επιτάσσει την ενδυνάμωση της συνεργασίας στους τομείς της γεωργίας, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της βιομηχανίας, των υποδομών και των επενδύσεων».
Προτάσσει, συνέχισε, «να ενθαρρύνουμε τις αμοιβαίες επενδύσεις και την υπέρβαση θεσμικών και γραφειοκρατικών εμποδίων και στην μετακίνηση ανθρώπων και των εμπορικών αγαθών. Συμπλήρωσε ότι γι' αυτόν τον σκοπό συζήτησαν σήμερα για τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στα Βαλκάνια, αλλά και ευρωπαϊκά εργαλεία.
Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης, ότι μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα στον τομέα της ενέργειας, σήμερα αποφασίσαμε να αντιμετωπιστούν χωρίς καθυστέρηση, όπως ορίζει η παράγραφος 3 του ίδιου άρθρου και πως οι συνέργειες στους τομείς των υποδομών και των μεταφορών, από εδώ και στο εξής θα είναι καθορισμένες και σαφείς.
»Χωρίς καθυστέρηση λοιπόν, και, κατ' επιταγήν της συμφωνίας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «βρισκόμαστε εδώ για να προωθήσουμε :
- Την αποφυγή διπλής φορολόγησης η οποία αποτελούσε τροχοπέδη για τη μέχρι τώρα εμπορική κίνηση.
- Την τελωνειακή συνεργασία για την διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες, αν διευκολυνθούν, θα ενισχυθούν περαιτέρω.
- Το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της Βόρειας Μακεδονίας, όπως και του μνημονίου μεταξύ των κεντρικών αγορών των δύο χωρών, που θα προωθήσουν επεκτάσεις επενδύσεων και πρόσθετη τόνωση στις κοινές εμπορικές σχέσεις.
- Τον κομβικό ρόλο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και τη διασύνδεση αυτού με το λιμάνι του Πειραιά για τη διέξοδο προς τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης από την Ελλάδα και μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.
- Τη σιδηροδρομική διασύνδεση Πειραιά - Θεσσαλονίκης - Σκοπίων - Βελιγραδίου, ενός σύγχρονου και γρήγορου τραίνου, που θα μεταφέρει εμπορεύματα αλλά και πολίτες, ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή, το οποίο πολύ σύντομα θα υπογράψουμε σε τριμερές επίπεδο, δηλαδή ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία.
- Τον εκμοντερνισμό του ελέγχου των συνόρων και τη δημιουργία περισσοτέρων συνοριακών σταθμών για τη διευκόλυνση και την επαύξηση των ήδη αυξημένων τουριστικών και εμπορικών ροών.
- Μια σειρά πρωτοβουλίες παροχής know how και διασυνδεσιμότητας στην καινοτομία.
- Περαιτέρω συνεργασία των αρμόδιων αρχών, για τη διευκόλυνση των πτήσεων και των οδικών μεταφορών».
Περισσότερα και βίντεο: cnn.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου