Βενεζουέλα: Οι λαϊκιστές της Ιταλίας μαζί με Τσίπρα μπλόκαραν την αναγνώριση του Γκουαϊδό
Την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πετύχει κοινή θέση στο ζήτημα της Βενεζουέλας δείχνει το «μπλόκο» της Ιταλίας αλλά και οι επιφυλάξεις της Ελλάδας για την έκδοση κοινής δήλωσης για το ζήτημα.
Η Ιταλία αρνήθηκε να εγκρίνει το κείμενο του προσχεδίου, διευκρίνισαν τέσσερις διπλωματικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο. Αιτία της στάσης είναι η διαφωνία που υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης της Ρώμης, καθώς το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχει ξεκαθαρίσει ότι «ουδέποτε θα αναγνωρίσουν πρόσωπα που αυτοδιορίζονται πρόεδροι», ενώ ο επικεφαλής της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι έχει ταχθεί υπέρ του Χουάν Γκουαϊδό.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι επιφυλάξεις εξέφρασε και η Ελλάδα. Εξερχόμενος της συνεδρίασης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «όχι απλώς δεν αποκλίνει η θέση μας από τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά συνδιαμορφώσαμε τις θέσεις αυτές, ακριβώς γιατί θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι παγκόσμιος παίκτης».
Η Ελλάδα εξέφρασε επιφυλάξεις για το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης. Τον Ιανουάριο, η Αθήνα δεν είχε ένσταση στο να δοθεί συγκεκριμένη προθεσμία στον Νικολάς Μαδούρο, όμως δεν έχει στηρίξει τον Γκουαϊδό.
Παράλληλα δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου, που κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγνωρίσει τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της Βενεζουέλας.
«Να υπάρχει δημοκρατική και ειρηνική λύση της έντασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα. Και με την έννοια δημοκρατία εννοούμε ότι θα πρέπει να αφεθεί μόνος του ο λαός της Βενεζουέλας να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.
Η Ελλάδα επιδιώκει «να αναπτυχθεί μια ευρωπαϊκή, διπλωματική πρωτοβουλία, που θα συνίστατο στο ότι μια ομάδα ευρωπαϊκών κρατών -σε συνδυασμό και με άλλα κράτη, όπως το Μεξικό, η Ουρουγουάη, η Βολιβία- θα μεσολαβούσαν για να υπάρξει ο αναγκαίος πολιτικός διάλογος για την εκτόνωση της έντασης και για τη δημιουργία συνθηκών που θα οδηγήσουν το λαό της Βενεζουέλας σε τίμιες και ελεύθερες εκλογές», εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος.
Μέχρι στιγμής 14 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό:
Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία, Δανία, Ολλανδία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Πορτογαλία, Αυστρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Σουηδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο.
Το Βέλγιο, δια του υπουργού Εξωτερικών Ντιντιέ Ρεντέρ, ανακοίνωσε τη στήριξή του «Χουάν Γκουαϊδό στην αποστολή του να διοργανώσει νέες ελεύθερες και διαφανείς εκλογές».
Πηγή: protothema.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου