Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση για το άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό
Η έκδοση απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών επί του αιτήματος του Δημοσίου για έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία ζητείται να «παγώσει» η απόφαση της επιτροπής Ασύλου που χορήγησε άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι είχαν καταφύγει στην Αλεξανδρούπολη μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, μετατέθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, κατά την ακρόαση οι δικηγόροι του Δημοσίου υποστήριξαν πως πρέπει να ανασταλεί η χορήγηση άσυλου στον Τούρκο αξιωματικό για λόγους δημοσίου συμφέροντος αφού «κινδυνεύουν να διαταραχθούν οι σχέσεις με την Τουρκία».
Από πλευρά τους οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού υποστήριξαν πως δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο εμπλοκής του Τούρκου στρατιωτικού στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, όπως έχουν αποφανθεί τα ελληνικά δικαστήρια και ο Άρειος Πάγος. Παράλληλα, επεσήμαναν ότι η κατάσταση στην Άγκυρα στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν προσφέρεται για τη διασφάλισή του.
Το χρονικό της υπόθεσης
Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση είναι κατά της απόφασης της Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου με την οποία παρέχεται άσυλο στον πρώτο από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.
Την αίτηση κατέθεσε την Τρίτη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στο Διοικητικό Εφετείο, ενώ κατέθεσε και αίτηση αναστολής.
Ο τελικός λόγος για την αίτηση της ακύρωσης ανήκει στο ΣτΕ, καθώς είτε η Κυβέρνηση είτε ο Τούρκος στρατιωτικός μπορούν να ασκήσουν έφεση επί της όποιας απόφασης εκδοθεί.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκδίκασης στα ελληνικά δικαστήρια των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Όπως τόνισε ο κ. Κοντονής, «το θέμα είναι να έχουμε μια δίκαιη δίκη, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο Ερντογάν».
Η Άγκυρα,από την πλευρά της εμφανίστηκε κατ΄αρχήν θετική στη δήλωση του Ελληνα υπουργού Δικαιοσύνης. Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, η τουρκική πλευρά δεν αντιμετωπίζει αρνητικά την εν λόγω πρόταση – που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας - αν και όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στον δημοσιογράφο Μανώλη Κωστίδη, βασικό αίτημα παραμένει η έκδοση των οκτώ στηνΤουρκία.
Πάντως, η φόρμουλα που πρότεινε ο κ. Κοντονής δεν φαίνεται να αφήνει αδιάφορη την Άγκυρα, η οποία ωστόσο αναμένει περισσότερες λεπτομέρειες. Οι ίδιες πηγές δήλωναν στον ΣΚΑΪ, ότι η εν λόγω πρόταση είναι ένα θετικό βήμα και για τις δύο χώρες, ώστε να επιλυθεί η αντιπαράθεση.
Κοινή δήλωση με την οποία ζητούν τη χορήγηση ασύλου στους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 υπογράφουν στο μεταξύ 66 Έλληνες των επιστημών, του πολιτισμού και της δημοσιογραφίας.
Πηγή: newpost.gr
.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου