Βασιλόπιτα για ρεκόρ από τον Δήμο Περιστερίου: Θα γυρίζει 2,5 τόνους
Η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών, Προαστίων & Περιχώρων και ο δήμος Περιστερίου έχει θέσει έναν μεγάλο στόχο που θέλουν να φτιάξουν τη μεγαλύτερη βασιλόπιτα που έχει παρασκευαστεί.
Η βασιλόπιτα που σκοπεύουν να φτιάξουν θα ξεπερνάει τα 180 τετραγωνικά μέτρα και τους 2,5 τόνους βάρος!
Η παρασκευή της θα ξεκινήσει σήμερα το πρωί και θα συμμετέχουν εργαζόμενοι από 20 και πλέον βιοτεχνικά αρτοποιεία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Το δύσκολο έργο της παρασκευής της τεράστιας βασιλόπιτας θα αναλάβουν έμπειροι αρτοποιοί, ενώ εντός του γλυκού θα τοποθετηθούν 200 φλουριά, το κάθε ένα εκ των οποίων θα δώσει ένα δώρο στον τυχερό που θα το βρει, όταν κοπεί η πίτα.
Βασιλόπιτα: Πως ξεκίνησε το έθιμο με την πίτα - σύμβουλο της Πρωτοχρονιάς
Οι ρίζες του εθίμου βρίσκονται στα ρωμαϊκά «Σατουρνάλια», συνέχεια των ελληνικών Κρονίων, μια γιορτή, στη διάρκεια της οποίας προσφέρονταν ως δώρα καρποί και πίτες, μέσα σε χρυσά φύλλα. Κατ’ άλλους, το έθιμο της βασιλόπιτας σχετίζεται και με τον εορταστικό άρτο που προσφέρονταν στους Θεούς της ελληνικής αρχαιότητας, στα «Θαλήσια» και τα «Θαργήλια».
Κατά τη χριστιανική παράδοση πάντως, το έθιμο της βασιλόπιτας ξεκίνησε από τον Μέγα Βασίλειο, στην Καισάρεια
, όταν σε μια προσπάθεια να σωθεί η φτωχή αυτή πόλη όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με μια απειλή, συγκέντρωσε από τους κατοίκους ό,τι τιμαλφή είχαν, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού.
Τελικά η πόλη σώθηκε και ο Μέγας Βασίλειος θέλησε να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, όμως μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, σκέφτηκε να ζυμώσει ψωμιά γλυκά, κάτι σαν την σημερινή βασιλόπιτα-τσουρέκι. Μέσα σε αυτά έβαλε κι από ένα από τα πολύτιμα αντικείμενα που είχε συγκεντρώσει και στη συνέχεια μοίρασε τους μικρούς αυτούς άρτους, που «έκρυβαν» μέσα τους κι από έναν μικρό «θησαυρό», στους κατοίκους της πόλης.
Από τότε, σύμφωνα με την παράδοση, κάνουμε στη γιορτή του Αγίου Βασιλείου πίτες με νομίσματα μέσα.
Κάθε χρόνο, λίγο πριν την έλευση του νέου έτους, οι νοικοκυρές ετοιμάζουν την παραδοσιακή βασιλόπιτα. Αν και τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η γλυκιά εκδοχή της, είτε έχει τη μορφή κέικ, είτε τσουρεκιού, σε κάποια μέρη της Ελλάδας, κυρίως σε Ήπειρο, Θεσσαλία και Μακεδονία, το βράδυ της Πρωτοχρονιάς κόβουν αλμυρή βασιλόπιτα, δηλαδή πίτα με κοτόπουλο, χοιρινό, ή με κιμά και βάζουν και το φλουρί τους μέσα σε αυτήν.
Πηγή: cnn.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου