Τι θα γίνει τώρα στην Γερμανία, πως επηρεάζεται η Ελλάδα.
Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών προκαλεί έντονο προβληματισμό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ανησυχίες στην Αθήνα, που αναδεικνύει την λαϊστική - ξενοφοβική ακροδεξιά σε μείζοντα πολιτική δύναμη και οδηγεί κατ΄ανάγκη στη συγκρότηση νέου κυβερνητικού συνασπισμού χωρίς τους σοσιαλδημοκράτες, με ''παρά φύσιν'' συνεργασία νέο/Φιλελευθέρων - Πρασίνων.
Η πολιτική ατζέντα της Γερμανίας μετατοπίζεται προς τα δεξιά και
η χώρα μπαίνεισε φάση αστάθειας και έντονων διεργασιών. Μια νέα πηγή αβεβαιότητας και κινδύνων προστίθεται για την Ευρώπη, που βρίσκεται ούτος ή άλλως σε κρίσιμη καμπή.
Το στοιχείο που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, είναι η σύνθεση του νέου κυβερνιτικού συνασπισμού, καθώς θα καθορίσει τη στάση του Βερολίνου στα ζητήματατης ελάφρυνσης χρέους, της απαρέγκλιτης υλοποίησης μνημονιακών μέτρων και στα γενικότερα θέματα ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι η συγκρότηση κυβερνιτικού σχήματος με τριμερή συνεργασίαχριστιανοδημοκρατών, φιλελέυθερων (FDP) και έχουν εντελώς διαφωρετικές προτεριότητες στην πολιτική τους.
Κυβέρνηση τον Δεκέμβριο
Για να μπορέσουν τα τρία κόμματανα καταλήξουν σε μια κοινή αποδεκτή πλατφόρμα κυβερνητικής πολιτικής θα απαιτηθούν επίμονες διαπραγματεύσεις μηνών και αμφίβολο είναι αν τελικά θα συμφωνούν. Πάντος η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπάρξει πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου.
Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου θα προσπαθήσουν να επιτύχουν συγκλήσεις και συναινέσεις, ώστε να μην αφήσουν χώρο
στους ακροδεξιούς του AfD να προωθήσουν την πολιτική ατζέντα τους να εκμεταλευθούν τη συγκυρία.
Τα άλλα δυο σενάρια είναι:
Σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας από τους χριστιανοδημοκράτες με ένα από τα δυο άλλα κόμματα (Πρασίνους ή FDP) με ψήφο ανοχής απόν τους σοσιαλδημοκράτες,
ή πρόωρες εκλογές.
Το πρώτο συγκεντρώνει κάποιες πιθανότηυτες, οι πρόωρες εκλογές
είναι έξω από τη γερμανική πολιτική κουλτούρα και τις κοινοβουλευτικές παραδόσεις.
Πηγή: msn.com
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου