Μακρόν: Αν συνεχίσουμε έτσι, θα αναλάβουμε την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης
«Στην Ευρώπη σήμερα απειλείται η Δημοκρατία και η εμπιστοσύνη, αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε θα είμαστε η γενιά που θα αναλάβει την ευθύνη του θανάτου της», τόνισε ο Εμάνουελ Μακρόν στην μεστή και συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία του από την Πνύκα, την οποία ξεκίνησε μιλώντας ελληνικά.
Η ελληνική κρίση είναι μια αποτυχία της Ευρώπης, τόνισε, μεταξύ άλλων, από την οποία πρέπει να διδαχθεί και να αλλάξει.
Αναπτύσσοντας τις ιδέες του για την επανεκκίνηση της ΕΕ, που είναι «η μόνη εναλλακτική μας» -όπως τόνισε- είπε ότι οι ελπίδες που πρέπει να προσφέρουμε στου νέους είναι «Δημοκρατία, Κυριαρχία, Πολιτισμός».
Στο κατά πόσο δε είναι αυτό εφικτό είπε ότι ο διάλογος και η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει καταφεύγοντας σε στίχο του Γιώργου Σεφέρη: «Κι όταν γυρεύεις το θαύμα πρέπει να σπείρεις το αίμα σου στις οχτώ γωνιές των ανέμων γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά παρά κυκλοφορεί μέσα στις φλέβες του ανθρώπου».
Καταχειροκροτήθηκε για τα ελληνικά του«Πριν χιλιάδες χρόνια, εδώ στο λόφο της Πνύκας, επινόησαν τη Δημοκρατία. Το γεγονός ότι παίρνω το λόγο στο βήμα αυτό, είναι ένα μεγάλο προνόμιο για το οποίο ευχαριστώ θερμά τις ελληνικές Αρχές και κυρίως τον έλληνα πρωθυπουργό, τον Αλέξη, που με κάλεσαν εδώ» είπε ο Μακρόν ξεκινώντας την ομιλία του με σπαστά ελληνικά.
Κάνοντας δε χιούμορ για το θερμό χειροκρότημα που δέχθηκε για αυτήν την προσπάθεια του να μιλήσει ελληνικά, ευχαρίστησε και αναρωτήθηκε αν ήταν γιατί μίλησε τη γλώσσα τόσο άσχημα που έπρεπε να σταματήσει ή για να τον ενθαρρύνουν να συνεχίσει στα ελληνικά.
Εκφράζοντας τον θαυμασμό του για την αρχαία ελληνική Δημοκρατία και την προσήλωσή του στα δημοκρατικά ιδεώδη, είπε ότι λίγες είναι οι χώρες, τα έθνη, που μπόρεσαν όπως η Ελλάδα και η Γαλλία, να κληρονομήσουν, να μεταλαμπαδεύσουν και να κληροδοτήσουν τόσο σημαντικές αξίες και Αρχές, όπως η Δημοκρατία και η Ελευθερία.
Η ελληνική κρίση αποτυχία της ΕυρώπηςΕδώ οικοδομήθηκε η Αθηναϊκή Δημοκρατία, είπε ο Μακρόν. Οι Αθηναίοι πήραν το ρίσκο και ανέθεσαν τη λήψη αποφάσεων στους πολλούς, γιατί πίστεψαν ότι έτσι λαμβάνονται καλύτερες και δικαιότερες αποφάσεις, πρόσθεσε, επενδύοντας στην εμπιστοσύνη και στο διάλογο.
«Τι έχουμε κάνει εμείς στην Ευρώπη για την Δημοκρατία;» αναρωτήθηκε για να τονίσει ότι σήμερα στην Ευρώπη η εμπιστοσύνη και η Δημοκρατία απειλούνται.
«Έχουμε εμπιστοσύνη οι μεν στους δε στην Ευρώπη;» διερωτήθηκε επικαλούμενος τον Περικλή και πρόσθεσε: «Η ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα. Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης.»
Ωστόσο, επιλέγοντας να βλέπει μπροστά, όπως είπε αρκετές φορές, τόνισε ότι δεν πρέπει να μείνουμε σε αυτή την διαπίστωση, κατεβάζοντας το κεφάλι γιατί η ΕΕ δεν κατάφερε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά να διδαχθούμε από αυτή την αποτυχία.
Πηγή: in.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου