«Αλλάζει» ο Σόιμπλε, αλλά όχι η πολιτική της Γερμανίας για την Ελλάδα

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποχωρεί από το υπουργείο Οικονομικών για να λάβει τη θέση του προέδρου της Βουλής - Δεν πρόκειται να αλλάξει η πολιτική σχετικά με την Ελλάδα, διαμηνύουν πηγές από το Βερολίνο - Άγνωστο ποιος θα αναλάβει τη θέση του «τσάρου της οικονομίας»

Τρεις ημέρες μετά τις γερμανικές εκλογές και τον πολιτικό σεισμό που προκάλεσε το αποτέλεσμα των ομοσπονδιακών εκλογών με την τεράστια πτώση των δύο παραδοσιακών κομμάτων και την άνοδο του ακροδεξιού AfD, οι μετασεισμοί οι οποίοι αφορούν καταρχήν και καταρχάς στα εσωτερικά ζητήματα της Γερμανίας, φαίνεται ότι θα επηρεάσουν ολόκληρη την Ε.Ε. 


Το πρώτο «τσουνάμι» αφορά στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, τον λεγόμενο συνασπισμό «Τζαμάικα». Κυρίως διότι εφόσον συγκροτηθεί, θα κυβερνήσει για πρώτη φορά την μεταπολεμική Γερμανία και δεύτερον, διότι  θα πρόκειται για έναν εξαιρετικά εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό. Σε μία περίοδο μάλιστα, κατά την οποία η Γαλλία του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν  θα επιθυμούσε μια ισχυρή κυβέρνηση στο Βερολίνο ώστε να επανεκκινήσει τον Γάλλο-Γερμανικό άξονα για την εφαρμογή βασικών μεταρρυθμίσεων στην Ε.Ε και στην Ευρωζώνη.

 
Το δεύτερο κύμα αφορά στον υπουργό Οικονομικών, στον  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον άνθρωπο, τον οποίον λατρεύουν να μισούν, σχεδόν οι πάντες. Οι τελευταίες πληροφορίες από το Βερολίνο αναφέρουν ότι ο κ. Σόιμπλε, στα 75 του χρόνια, μετά από τριάντα χρόνια ως μέλος της Γερμανικής Κάτω Βουλής (Bundestag) και μετά από δεκαεννέα χρόνια ως μέλος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, θα αφήσει τη θέση του ως υπουργός Οικονομικών για να αναλάβει την - κυρίως (αλλά όχι μόνο) -  τιμητική θέση του προέδρου του Bundestag

Ο Σόιμπλε είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός στην Γερμανία, ο δεύτερος -μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ- που έχει βρεθεί σε κάθε φάση της ευρωπαϊκής ενοποίησης του περασμένου αιώνα, ένας άνθρωπος που πιστεύει βαθιά και πραγματικά στην περαιτέρω ευρωπαϊκή ενοποίηση. Την ίδια στιγμή, είναι ο πλέον αντιδημοφιλής πολιτικός σε κάποιες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Ο άνθρωπος που - καίτοι φεντεραλιστής - θα μείνει στην ιστορία, ως αυτός που πρότεινε την έξοδο μίας χώρας (της Ελλάδας) από την οικονομική και νομισματική Ένωση.


Πηγή: Πρώτο Θέμα  

Σχόλια

24home.gr

MODACAFE.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις